Morska sol

Morska sol

U suživotu s prirodom već 515 godina polja ninskih soli daju najbolje od sunca, Jadranskog mora i bure s Velebita.

Sol, natrijev klorid (NaCl), dragocjen je spoj iona natrija i klorid iona u omjeru 40%:60%. Natrij odigrava ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima te je i neurotransmiter koji intenzivira osjet okusa. Sol je dobra za naše zdravlje i osnovne ljudske funkcije. Među mnogim njenim zaslugama u našim tijelima su apsorpcija kalija, lučenje sline, ravnoteža tjelesnih tekućina i prijenos hranjivih tvari do naših stanica i energije u naše mišiće. Sol je neponovljivo bezvremena – postoji od kada postoje voda i kamen, te će postojati i dugo nakon nas. Povijesno gledano, sol prati ljudski razvoj od pamtivijeka. Otkriće da se sol može koristiti za očuvanje hrane, temeljito je utjecalo na napredak ljudskog roda i razvoj ekonomija mnogih zemalja. Zbog svoje vrijednosti, sol je često bila uzrok mnogih ratova. O značaju soli govori i činjenica da su u rimsko doba, rimski legionari bili plaćeni solju. Suvremena riječ “salary” (plaća), vuče porijeklo od riječi “salarium” koja je značila porez ili obvezu plaćenu u soli “salt”. Poznato je da su Rimljani svoje vojnike plaćali solju. Nekada je unca soli vrijedila isto kao  i unca zlata.

~ Ninska sol ~

Posebnost Sal Maris otopine u odnosu na konkurentske je što se u bočicama i izotoničnim i hipertoničnim otopinama Sal Marisa nudi sol visoke razine kvalitete. Solana Nin, živi je bio dinamični ekosustav u kojem se energijom sunca i vjetra proizvodi nakvalitetnija prirodna morska sol. Ona je jedna od rijetkih solana u svijetu, koja proizvodi sol na tradicionalan i prirodno-ekološki način. Koristeći energiju sunca i vjetra, more se isparava u prostranim bazenima za isparavanje. Čisti okoliš, specifični klimatski uvjeti s brojnim sunčanim satima i pogodnim vjetrom, uz izuzetan geografski položaj, osiguravaju ninskoj soli, globalno vrhunsku kvalitetu soli. Posebnom ju čini to što je dodatno osnažena većom koncentracijom prirodnog joda zbog alge (petule). Petula je biološki filter, koji se sastoji od mikroorganizama, karbonatnih minerala, gline, gipsa izelene alge Microcoleus corium. Crne je boje, debljine dva milimetra i predstavlja značajan element u tradicionalnom načinu proizvodnje soli. Petula omogućuje iznimnu čistoću soli i regulira ugrađivanje brojnih minerala iz blata u sol  (npr. željeza i mangana) izuzetno bitnih za ljudski organizam.

~ Cvijet soli ~

Cvijet soli najbolja je morska sol. Ona se pojavljuje samo u toplim, „zadihanim“ danima kao tanki sloj na površini vode.  Uzgajivači cvijeta soli, koriste istu tradiciju i tehnike kao i njihovi prethodnici stoljećima prije. Dobiva se isključivo u idealnim vremenskim uvjetima, a skuplja se u ranim jutarnjim satima i kasno navečer kad nema vjetra. Pojavljuje se na površini mora kao tanki sloj listića soli, poput  latica cvijeća. Bere se ručno s drvenom lopatom i mikronskim sitima. Cvijet soli, koji se nalazi u proizvodima Sal Maris, značajan je nutrijent obogaćen prirodnim mineralima. Riječ je o najkvalitetnijoj i najzdravijoj vrsti soli koja je, uz povećanu koncentraciju prirodnog joda, bogata kalcijem i magnezijem. Cvijet soli je izrazito cijenjen zbog udjela kalcija i magnezijevog sulfata, kojih nema u kamenoj, soli a sastoji se prosječno od preko 97 % natrijevog klorida, 0,5 % kalicjevog sulfata, 0,3 % magnezijevog klorida, 0,2 % megnezijevog sulfata i 0,1 % kalijevog klorida. Osim što cvijet soli koristimo kao temeljnu sirovinu u Sal Maris otpini za nos, ima pozitivne učinke i primjenu u inhalaciji, regulaciji probave, ublažavanju tegoba kod žena u klimakteriju i za vrijeme menstrualnog ciklusa, za osvježenje organizma i opuštanje napetosti i dr.

~ Proces proizvodnje soli ~

Proizvodnja soli u Solani Nin na prirodan i ekološki način protječe kroz pet faza. Prve četiri faze su isparavanja, a peta faza je kristalizacija, gdje se ugušćena morska voda (salamura) pretvara iz tekućeg u kruto stanje. Da bismo dobili 1 mm soli, potrebno je da ispari 8 mm vode. U Ninskoj solani, sol se skuplja u više navrata, a prva “žetva” se vrši kada se stvori sloj od 15 – 20 mm morske soli. Prije “žetve” tj. sakupljanja soli, ispušta se salamura, da se sol procijedi, odnosno da bude suha. Kad se sol prikupi na hrpe, ostavlja se određeno vrijeme da se procijedi pa se onda kao suha prevozi u skladište.  Proizvodnji morske soli pogoduju visoke temperature i vjetrovi, posebice “suho” jugo, maestral i lagana bura. Sezona “žetve” traje u prosjeku 63 dana i to tijekom proljeća, ljeta i rane jeseni.