Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

750 godina ljekarničke tradicije I uzgoja ljekovitog bilja za tu namjenu

Područje Dalmacije zbog svojih posebnih klimatskih i zemljišnih prilika bogato je samoniklim ljekovitim i aromatskim biljem. Ona je stanište za mnogobrojne biljne vrste koje obitavaju na ovom području. Površine na kojima su zasijane aromatične i ljekovite kulture iz godine u godinu rastu i u zadnjih petnaest godina su se udvostriučile.

Arnika

Arnika je trajna, oko 50 cm visoka slabo razgranata biljka posuta sitnim dlačicama. Ima oko 9 cm dug, 3-5 mm debeo, valjkasti, mrko crveni rizom, obrastao mnogim korijenskim žilicama, koji traje više godina. Stabljika ima na vrhu jedan ili više glavičastih, zlatnožutih cvjetova, sličnih margaretama. Cvate od lipnja do kolovoza. Ima ugodan, smolast miris i pomalo gorak i ljut okus.

Cvjetovi se ubiru, bez čaške’ i ovojnice listova, prije nego što se potpuno rascvjetaju u cvjetne glavice. Cvijet treba potpuno očistiti od larvi arnikine muhe, crnih, nešto većih od zrna prosa i otrovnih, i brzo ga osušiti da ne pocrni od vlage. To se radi u srpnju i kolovozu. Rizom s korijenjem vadi se u proljeće i jesen. Za lijek se obično upotrebljavaju cvijet i korijen, a ponekad i lišće. Cvijet je dio biljke koji se koristi a sastav Arnike je: Alkaloidi, amini (betain, kolin i trimetilamin), ugljikohidrati (sluzni polisaharidi uključujući inulin), kumarini (skopoletin i umbeliferon), flavonoidi 0.4-0.6%, seskviterpenski laktoni: helenalin, eterično ulje 0.2-0.3%, aminokiseline, gorke tvari, kofeinska kiselina, karotenoidi, masne kiseline, fitosteroli, poliacetileni, tanini. Zatim kamfor, gorke tvari i jabučnu kiselinu. U cvijetu ima oko 0,10% eteričnog ulja, kristalni arnicin, flavonoid, smolu, tanin, boju i arnisterol, a u korijenu, osim toga još i oko 10% inulina.
Planinska arnika se koristi u liječenju rana, pri čemu ublažava 

bolove i pospješuje njihovo zacjeljivanje. Koristi se i u liječenju grla, a sa drugim ljekovitim biljkama u liječenju upale pluća, tifusa, slabosti srca, za pospješivanje cirkulacije krvi i izlučivanje znoja i mokraće. Ova biljka je zaštićena vrsta. Od 18. stoljeća, kada se biljka počela koristiti u ljekarnama, njena popularnost je značajno porasla. Nekontrolirano branje učinilo je to da je biljka postala dosta rijetka, pa je morala biti zaštićena. Danas se biljka uzgaja za ljekovite svrhe. U srednjem vijeku arniku se rabilo kao biljku za sve rane i ozljede tijela, a ponekad i protiv embolije i tromboze.U fitoterapiji se lokalno koristi kod opeklina, ozeblina, ugriza insekata, gingivitisa, iščašenja, modrica, reumatoidnih problema i afta. Također se koristi kod posljedica nesreća i sportskih ozljeda (hematomi, otekline…). Za sada su provedena klinička istraživanja kojima se potvrdio pozitivan učinak arnike na upalu mišića i poboljšanje venskog tonusa. Potrebno je još kontroliranih istraživanja da se potvrde ostali učinci na ljudima.

Kamilica

Kamilica je jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-60 cm, tankog i razgranatog korijena, dvostruko perasto razdijeljenih listova. Mirišljive cvjetne glavice su sastavljene  od dvospolnih žutih cjevastih cvjetića u sredini i bijelih jezičastih cvjetića na rubu, koji su povijeni prema dolje. Plodovi su sitne duguljaste svijetlo-smeđe boje sa 3 rebra. Biljka cvate od kraja aprila do septembra. 

Kamilica je rasprostranjena u skoro cijeloj Europi i Aziji. Raste na mjestima izloženim suncu.Od kamilice se ubiru prvenstveno cvjetovi bez stabljike. Kvaliteta suhe kamilice ovisi o vremenu sabiranja i načinu sušenja, pa o tome treba voditi dodatnu brigu. Vrijedi pravilo da glavice imaju najviše ljekovitih tvari između trećeg i petog dana nakon početka cvatnje. Ubrane glavice suše se toplinom, ali vodeći računa da temperature ne bude viša od 50°C.Upotreba kamilice je vrlo raširena, kako u narodnoj tako i u službenoj medicini. Od cvjetova kamilice najčešće se spravlja čaj, jedan od najpoznatijih narodnih lijekova. Kamilica je tradicionalni, narodni lijek za stomačne tegobe, grčeve, probleme sa varenjem, gastritis, čireve, za smirenje nervne napetosti, kod nesanice i premorenosti. Kamilica se spolja primjenjuje za ispiranje upalnih procesa na koži, rana, opekotina, iritacija, upala očiju, vaginalna ispiranja i kupke zbog svojih antiseptičnih svojstava. Primjenjuje se i kod oboljenja bubrega, jetre i žuči. 

Kamilica je sastojak čajeva koji se primjenjuju za smanjenje grčeva i kolika kod novorođenčadi i beba. Kod stomačnih problema kamilica se kombinira sa kamilicom i matičnjakom. Čaj od kamilice se kapava u oko ili stavlja u formi vlažnih obloga u slučaju infekcije oka. Inhalacije čajem od kamilice se primjenjuju kod prehlade, infektivnih i alergijskih oboljenja disajnih puteva, upala sinusa. Topli čaj od kamilice koristi se za ispiranje usne duplje i grgljanje kod upala grla i desni olakšava disanje i osvježava organizam te smanjuje upalne procese. Ekstrakt kamilice ulazi i u sastav masti i čepića za hemoroide. Pranje kose kamilicom služi za pozlaćivanje plave kose, a tamnija kosa može dobiti svjetliji ton. Poznata je i primjena kamilice u aroma terapiji. Cijenjeno je i poznato i svježe dobiveno ulje kamilice. Jednako je cijenjena i u kozmetici pa kažemo da organizam ozdravljuje iznutra i uljepšava izvana.

ČISTA I NETANKUTA PRIRODA

Zbog posebnih klimatskih i zemljišnih prilika regija je bogata samoniklim ljekovitim i aromatskim biljem.

POGODNA KLIMA

Geografski položaj uzrokuje veliku klimatsku raznolikost na malom području uz izuzetno umjerenu klimu, s pravilnim izmjenama godišnjih doba.

TRADICIJA UZGOJA BILJA

750 godina ljekarničke tradicije i uzgoja ljekovitog bilja za tu namjenu.

Vidac

Vidac ili Očanica pripada porodici zijevalica, jednogodišnja je biljka visine do 15 cm. Biljka je polu nametnik jer se svojim usisnim korijenom pričvrsti za livadne trave i siše im sokove. Cvjeta od lipnja do listopada. Kada vrlo bujno raste „po usmenoj predaji se kaže“ I postoji vjerovanje da slijedi oštra zima.

Očanica se može pronaći na suhim livadama, šumskim čistinama i neplodnim zemljištima, od nizinskog do planinskog područja. Biljka se bere dok cvjeta, bez korijena, suši se u hladu i sprema na mjesto zaštićeno od vlage. Vrlo je jaka i treba se uvijek držati propisanih količina za ljekovito djelovanjeVidac (očanica) je biljka sa osnovnim djelovanje u liječenju očiju a i odličan je dezinficijens. Upotrebljava se kod upale očne spojnice, slabosti ociju zbog premorenosti od čitanja ili pisanja, upale rubova kapaka, upale šarenice, glaukoma, čira na rožnici, upale suzne vrečice, konjuktivitis i sl. Blagotvorno djeluje na oči, ali i na kožu oko očiju, pa je stoga poznato prirodno sredstvo u borbi protiv bora. 

Preporučuje se i kod bolesti dišnih organa, kao što su prehlada, gripa, bronhitis, probavne smetnje, te želučanih i crijevnih bolova. Povoljno djeluje na živce, olakšava glavobolju uzrokovanu neurozom, nesanicu i histeriju, jača organizam, pomaže kod trovanja alkoholom i nikotinom.Vidac se sastoji od kiselina, alkaloida, aminokiselina, flavonoida, iridoida (aukubin), fenetilnog glikozida, tanina, eteričnih ulja, gorke tvari, β-karoten, fitosteroli, voskovi, ugljikohidrati i vitamin C. Koristi se u fitoterapiji je korištena kod nazalnog katara, sinusitisa i konjunktivitisa. Često se koristi i u homeopatskim pripravcima. U tradicionalnoj literaturi stoji da 10-60 kapi tinkture očanice može dovesti do nuspojava koje uključuju zbunjenost.

Ruta

Obična ruta, poznata i kao “biljka ljupkosti” je polu grmasta, višegodišnja biljka sa mnogobrojnim žlijezdama u kojima se nalazi eterično ulje. Stablo joj je uspravno. U donjem dijelu odrveni, visine 20-100 cm, okruglog presjeka. Listovi su naizmjenični dijeljeni na režnjeve, plavičasto zelene boje. Cvjetovi su bez mirisa, zelenkasto žuti, četveročlani i jedino na vrhu petočlani. Cvate od lipnja do kolovoza.

Listići su trokutasti, krunični listići duž oboda nazubljeni ili na rese usječeni. Plod je čahura presjeka do 1 cm.  Biljka sadrži mliječni sok, koji se koristi protiv bradavica i kurijih očiju. Sadrži i eterično ulje, flavonske glikozide, furano kumarine, alkaloide kinolinskog tipaKoristila se kao začin još od antičkog Rima, ali u jako malim količinama. Što zbog intenzivnog, nekima i neugodnog, mirisa i ukusa, što zbog činjenice da veće količine loše utiču na crijeva. 

Koristila se i u liječenju očnih bolesti, bolesti uha i lišavanju crijevnih parazita. Treba je koristiti samo u obliku standardiziranih gotovih pripravaka. U homeopatskim pripravcima daje se kod nagnječenja mišića i zglobova, bolesti vena, umornih očiju.Ruti su se pripisivale karakteristike univerzalne ljekovite biljke a u Italiji su se rutom štiti od loših pogleda. Potopljenom u svetu vodu, njome su svetili kuću.